
Biträde
Som biträde kan du arbeta med de flesta förekommande uppgifter i äldreomsorgen. Ansvar och uppgifter bestäms i dialog med chef utifrån dina erfarenheter och din kompetens. Biträden kan till exempel stödja äldre i matsituationer, med påklädning och att gå på promenad. Biträdet kan även stödja brukare eller kollegor med att städa, tvätta och handla. Hantering och skötsel av hjälpmedel kan också ingå.
– Alla möten med brukare som verkligen uppskattar hjälpen de får. Även om det bara handlar om småsaker jag gör så är de alltid tacksamma vilket är jättekul!
Biträde, Alingsås.
Fler titlar inom äldreomsorgen
Inget specifika krav på utbildning
Biträde är den titel som ges till medarbetare som saknar relevant utbildning inom vård och omsorg. Det finns inga specifika utbildningskrav i modellen, däremot bör krav definieras i aktuell verksamhet, som till exempel körkort, godkänd svenska, gott bemötande och personlig lämplighet.
Fast anställning kan övervägas vid intresse och personlig lämplighet. En kompetensutvecklingsplan bör då upprättas för att personen ska ges möjlighet att utvecklas och på sikt ska ha rätt kompetens för uppdraget.
Som biträde har du i uppdrag att:
- Arbeta utifrån socialtjänstlagen och annan tillämplig lagstiftning samt verksamhetens mål, värdegrund och övriga riktlinjer.
- Utföra serviceinsatser samt okomplicerade vård och omsorgsinsatser utifrån genomförandeplan.
- Utföra enklare delegering.
- I samråd med den enskilde genomföra och dokumentera (alternativt lämna underlag för) arbetet.
- Samverka i arbetsgruppen, med teamet och anhöriga.
- Bidra till att verksamhetens resurser används på bästa sätt.
Uppdrag och ansvar bedöms dock utifrån medarbetarens erfarenhet och kompetens eftersom denna kan variera.
Detta ingår ej i biträdets uppdrag
- Vissa arbetsuppgifter ska inte ligga på biträdet, till exempel att vara fast omsorgskontakt eller att handleda kollegor.
- Biträdet upprättar inte genomförandeplaner men behöver däremot dokumentera daganteckningar.
- Biträdet arbetar inte heller med mer avancerade hälso- och sjukvårdsuppgifter eller omvårdnad.
Titlar inom äldreomsorgen är en del av karriärvägsmodellen för äldreomsorgen i Göteborgsregionen, framtaget i samarbete med branschrådet för äldreomsorg och Göteborgsregionen (2022–2023). Läs mer om Karriärvägsmodellen här.